Oldtidens Rom

Forum Romanum og Colosseum

Rundvisning i det romerske imperiums hjerte Forum Romanum, som var romerrigets politiske, økonomiske, juridiske, sociale og religiøse administrations center. Jeg udpeger og beretter om de forskellige bygningers funktion for 2000 år siden.

Her boede Pontifex Maximus og vestalinderne i bygninger, som stadig er delvist bevarede. Bl.a.selveste Julius Cæsar, havde en periode titlen Pontifex Maximus og var dermed bosat på Forum romanum. Foran senatsbygningen Curia, ses Rostra, imperiets fornemste talerstol, hvorfra kejsere, politikere og poeter har talt til det romerske folk.

På turen ses også templer, finans- og retsbygninger og triumfbuer, der alle giver et strålende indtryk af datidens meget højt udviklede samfund. Det var på Palatiner-højen, der ses fra Forum Romanum, at Romolus lagde grundstenen til Rom den 21. april i 753 f.Kr.

Amfiteater Colosseum

Til sidst, men ikke mindst ser vi det velbevarede amfiteater Colosseum, som ses og forklares udefra. Det var her de blodige gladiatorkampe udfoldede sig til stor fornøjelse for såvel de fattigste plebejere, som de fornemste patriciere og de øverste ved kejserens hof. Der var gratis adgang for alle og servering af både brød og vin under forestillingerne.

Colosseum by night

Panis et Circenses – brød og underholdning, skulle der til for at holde sig populær hos befolkningen og derved undgå mytteri og opretholde fred og orden. Der var plads til ca. 55.000 tilskuere under de store solsejl, der skyggede ned over tilskuerpladserne.